SCHEIDEN EEN LANGDURIG EN KOSTBAAR PROCES? HOEFT NIET …..

Als je het niet eens kunt worden over de gevolgen van de scheiding en in een procedure verzeild raakt ben je afhankelijk van wettelijke termijnen en van wachttijden bij de rechtbank. Al met al ben je meestal ruim een jaar bezig voordat er een beslissing is. Ondertussen kan niemand verder met zijn leven en stapelen de conflicten en irritaties zich op. Ook de kosten nemen toe voor degene die ze zelf moet betalen.

Je kan dus beter proberen zelf de regie in handen te houden. Met behulp van een mediation kom je meestal in een paar gesprekken binnen enkele maanden tot een totaalpakket aan afspraken over de scheiding, neergelegd in een convenant. Dit wordt naar de rechtbank gestuurd met een verzoek tot echtscheiding, die dan binnen enkele weken – als hamerstuk – wordt uitgesproken. Dit gaat dus veel sneller en de verstandhouding tussen echtgenoten wordt minder beschadigd.

Scheiding via mediation is ook veel goedkoper. Je deelt de kosten van de mediator in plaats van dat ieder het eigen tarief van de advocaat betaalt. Kom je in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp dan is de eigen bijdrage voor mediation maximaal € 105,- per persoon (voor de hele procedure). De eigen bijdrage voor een advocaat bedraagt minimaal € 340,- en maximaal € 849,-. De inkomensgrenzen zijn hetzelfde: een verzamelinkomen van € 36.800,- per jaar per echtgenoot met inwonende minderjarige kinderen; € 26.000,- indien er geen inwonende minderjarige kinderen zijn. Al met al is ook voor de lagere inkomens een echtscheiding via een gespecialiseerde familierechtmediator prima betaalbaar. Informatie over mediation bij echtscheiding kunt u vinden op www.vfas.nl of u kunt mailen naar montessori@gcmadvocaten.nl.

Auteur

Ada Montessori

Advocaat & Mediator