Bouwrecht

De bouw van een huis of de verbouwing van bedrijfspand wordt vaak voorafgegaan door een uitgebreid onderhandelingstraject met verschillende partijen. Hoewel het resultaat van zo’n onderhandeling een waterdicht contract lijkt te zijn, verloopt bijna geen enkel bouwtraject vlekkeloos. Vaak lossen partijen die problemen uiteindelijk wel onderling op, maar dit lukt niet altijd.

Zo ontstaan er veel geschillen over de vraag of de aannemer meerwerk in rekening mag brengen als er een vaste prijsafspraak is gemaakt. Als de opdrachtgever facturen niet betaalt (bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever van mening is dat hij niet meer hoeft te betalen dan de afgesproken vaste prijs), kan de aannemer onder omstandigheden het retentierecht uitoefenen. Dit is niet alleen een middel om druk uit te oefenen op betaling van facturen, maar het biedt de aannemer ook zekerheid in de vorm van een voorrecht bij een eventuele verkoop van het werk.

Een cruciale fase in het bouwtraject is bovendien de opleveringsfase. Wat als de oplevering wordt vertraagd door één van beide partijen? Wat als zich na de oplevering van het werk gebreken openbaren? Wie is er dan aansprakelijk?

Het bouwrecht is een complex rechtsgebied waarbij vaak sprake is van gemengde overeenkomsten (denk aan de koop- aanneemovereenkomst) waarop verschillende wettelijke regimes van toepassing zijn en een wirwar aan regelgeving en standaard algemene voorwaarden aan bod komen, zoals de UAV 1989, de UAV 2012, de AVA 1992 en de DNA. Of u nu als opdrachtgever of als opdrachtnemer met bouwrecht te maken krijgt, goede juridische bijstand, zowel binnen als buiten de rechtszaal, is onmisbaar.

Zoekt u een advocaat bouwrecht in Almere? Neem dan direct contact met ons op.

Onze vastgoedrecht advocaten

Marcel Groen

Advocaat & Mediator

Eleonore van Lith

Advocaat

Wij hebben kennis in huis over onder meer de volgende onderwerpen

Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.