BESTUURDERS OPGELET : (NOG) HARDERE AANPAK VAN FAILLISSEMENTSFRAUDE!

Vorig jaar heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie al aangekondigd faillissementsfraude harder te willen aanpakken. Een van de maatregelen is inmiddels door de Tweede Kamer in gang gezet: er is een motie aangenomen om het ontbreken van een deugdelijke administratie in een faillissement strafbaar te stellen.

Ook op dit moment bestaan er echter reeds diverse sancties als er in een faillissement sprake is van het ontbreken van administratie of wanneer de administratie onjuist of onvolledig is bijgehouden. Er ontstaat dan een vermoeden dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur dat rechtstreeks heeft geleid tot het faillissement. In dat geval kan de curator de bestuurder(s) persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schulden in het faillissement. Voorts kunnen bestuurders wegens bedrieglijke bankbreuk worden veroordeeld tot maximaal zes jaar gevangenisstraf.

Het lijkt erop dat deze strafbepaling thans wordt uitgebreid. Daarnaast is er een wetsvoorstel in de maak met betrekking tot een zogeheten ‘bestuursverbod’, om te voorkomen dat frauduleuze bestuurders de activiteiten via omwegen alsnog kunnen voortzetten: bijvoorbeeld door het weren van malafide bestuurders uit het Handelsregister.

In de komende periode zal duidelijk worden welke maatregelen er precies genomen zullen worden. Mocht u in de tussentijd vragen hebben over dit onderwerp of over andere rechten en verplichtingen in een faillissementssituatie, kunt u uiteraard even contact opnemen met ons kantoor.